История

Нашият град има над 2500 годишна история, пълна с интересни факти.

Знаейки какво се е случило тук, ще погледнете със съвсем други очи на историческите ни забележителности.

 

Не пропускайте да разгледате:

 

Историята на нашата Тинкова къща
(linkto> down)

Покритият мост
(link to > down)

Революционерът Васил Левски
(link to > down)

 

The Tinkov house

 

Тинковата къща

 

Тинковата къща е една от най-старите запазени постройки в града ни. Издигната е през далечната 1821, преди повече от 190 години. Оттогава почти нищо не се е променило във външния и вид и облик. Повредените, но автентични снимки от онова време, ни показват как е изглеждала Тинковата къща и квартал Вароша.

 

През 1974 година къщата е обновена из основи и получава статут на паметник на културата. От този момент нататък всякакви промени във външния ѝ вид са официално забранени по закон.

 

През последните години нашето семейство Тинкови запази старинната и автентична атмосфера на интериора, но добави редица удобства като климатици, безжичен Интернет, както и много други, за да добави комфорт към престоя на нашите гости.

 

 

 

 

 

 

The Covered bridge

 

Покритият мост

 

 Важна част от историята на нашия град е свързана с Покрития мост, който се простира над река Осъм и свързва стария квартал Вароша с новата част на град Ловеч.

 

Покритият мост е построен преди около 140 години от известния български архитект Колю Фичето и днес е един от най-известните символи на града.

 

Покрития мост приютява магазини и работилници за традиционни български занаяти и сувенири.

 

 

 

The revolutionary Vassil Levski

 

Васил Левски – Апостолът на Свободата

 

В българската история присъства една особено силна личност, която с делото и себеотрицанието си е очаровала и вдъхновила толкова поколения както никой досега. 

Става дума за революционера Васил Левски – борец за свободата и идеолог на младата българска държава.

 

През последните десетилетия от Османското робство той създава тайна революционна мрежа, чиито център дълго време остава град Ловеч.

 

Крайната цел на тайната организация била да се подготви координирано въстание срещу Османското подтисничество по нашите земи. България е трябвало да се превърне в свободна християнска държава с републиканско и демократично управление.

 

Тайната мрежа използвала кодирана кореспонденция, условни знаци за разпознаване и фалшиви имена.

Историите около Левски и неговите съзаклятници са станали почти легендарни, тъй като той винаги успявал да се изплъзне при преследване и издирване.

Известно е например, че Левски често е боядисвал косата си и сменял различни дрехи, за да прикрие самоличността си.

 

Малко преди успешния завършек на делото си, Левски е заловен в края на Декември 1872 г. в Къкринското ханче (линк към Кратки пътувания) и скоро след това екзекутиран от Османските власти.

 

Идеите и работата му, обаче, били продължени от неговите наследници.
Общото въстание на българите е обявено само четири години след смъртта на Левски - през 1876 г. И въпреки, че почти всички революционери са избити безмилостно при потушаването му, огромна вълна от протести се надига в цяла Европа.

 

Целта на Левски е постигната шест години след обесването му – през 1876 г. България е отново свободна и възродена след 500 години подтисничество.

 

Днес, внушителния паметник на Васил Левски краси хълмовете над Ловеч и е една от забележителностите, на които можете да се насладите директно от двора ни.