Забележителности в Ловеч

Преглед:

 

Покрития мост
(link to > down)

Средновековната крепост
(linkto> down)

Паметника на Васил Левски
(linkto> down)

 

Повече информация, брошури и карти мойете да получите на място в Тинковата къща.

 

При запитване можем да организираме велосипеди под наем за Вашата практична, здравословна и екологична обиколка на града ни.

 

The Covered bridge

 

 

Покритият мост

 

Дългият 106 метра Покрит мост пресича река Осъм и свързва стария град Вароша с новата част на град Ловеч. Той е построен преди около 140 години от известния български архитект Колю Фичето и оттогава се е превърнал в най-известния символ на града.

Днес Покритият мост е дом на многобройни работилници и магазини за традиционни и художествени занаяти.

 

I

Ако наминете по Покрития мост, на пропускайте да посетите и нашата работилница (linktoCraftshop), която се намира отляво на края на моста в посока Вароша.

При нас ще откриете голямо разнообразие от собственоръчно изработени сувенири и оригинални подаръци.

 

 

В нашата галерия можете да разгледате още снимки. ( Linktogallery ).

 

 

 

The old town Varosha

 

V

 

Старият град Вароша

 

Вароша е името на старата част на Ловеч, която днес е обявена за културно-исторически резерват.

 

Догато се разхождате по романтичните калдаръмени улички, не пропускайте да посетите историческия музей и старата православна църква. В непосредствена близост ще откриете и най-големия в България музей на Васил Левски.

 

По централната улица във Вароша ще откриете и няколко чудесни механи, където можете да се насладите на вкусни специалитети от традиционната ни българска кухня.

 

 

 

 

The medieval Lovech fortress

 

 

Средновековната крепост

 

Дебелите до три метра и до единадесет метра високи стени на ловешката крепост са издигнати за първи път от римляните преди около 1 800 години за защита от „варварски„ нападения.

 

Както можем да видим днес, високите и дебели укрепления са издържали само 500 години, след което крепостта паднала в български ръце.

 

След падането на Първотобългарско царство и Византийското робство, в Ловешката крепост е сключен мирният договор, с който е възродена Втората българска държава.

 

През около 700 години Ловеч се превръща в процъвтяващ център на търговията и занаятите и често е наричан “Златен Ловеч“.

Преди Освобождението от Османско робство Ловеч дори е предлаган за бъдеща столица на България.

 

 

The Levski monument

 

 

Паметника на Левски

 

Паметникът на най-романтичния и вдъхновяващ български революционер и идеологист на Освобождението Васил Левски се извисява величествено над Ловеч.

Заради централната роля, която Левски е играл в историята на освободителното движение против Османското робство преди 130 години, паметникът му е издигнат на най-високата точка на природния парк Стратеш.

 

В днешно време, най-големият в България музей на Васил Левски се намира в стария град Вароша и приютява многобройни лични вещи, дневници и личното оръжие на Апостола на Свободата.

 

Научете повече за делото и личността на Левски (linktohistory).

 

Белия и Черния паметници

 

Паметници на загиналите руски войници в битката при Ловеч 1877 година по време на Руско-Турската Освободителна война.