Маршрути

Има много възможности да посетите интересни места в околността на Ловеч в рамките на един ден. Тук ви предлагаме няколко изкушаващи изгледи, а за по-подробна информация ще се радваме да ви информираме на място.

Повече снимки можете да разгледате в Галерия

Крушунските водопади(около 18 км от Ловеч) ви предоставят възможността за една здравословна разходка сред природата.

 

Пристигайки на водопадите, ще бъдете възнаградени от красива гледка – извиращата вода пада от 12 метрови скали и ви дарява прекрасно освежаване.

 

Винаги една добра идея – вземете вкусно приготвена храна и си направете пикник до водопада.

Деветашката пещера(около 15 км североизточно от Ловеч) е още едно красиво място, което си струва да посетите. Още повече, че то е съвсем близо до Крушунските водопади.

 

Това е една от най-големите пещери на България – 2,5 км дължина и до 35 метра височина. Археологически разкопки са разкрили, че пещерата е била обитавана от преди 50 000 години до Средновековието.

 

Деветашката пещера е обявена за паметник на културата от международно значение.

 

Пещерата Съева дупка се намира на около 35 километра от Ловеч и е наи-известната и най-посещавана в България.

 

Името Съева дупка идва от двамата братя, които в борбата си срещу османлиите са преследвани и я използват като скривалище.

 

Съевата дупка е на около 3,5 милиона години, нейните четири зали и над 400 метра коридори предлагат едни от най/красивите пещерни образувания в България, както например каменния водопад на снимката.

 

Троянският манастир е разположен на около 30 километра от Ловеч в околностите на град Троян. Той е третият по големина манастир в България.

 

Богато украсеният ектериор и интериор на манастира са обилно изрисувани според православния канон и традиция на българската църква.

 

Не пропускайте да видите едни от най-важните стенописи – Колелото на Живота, Страшният съд, както и оспорвания за времето си автопортрет на големия стенописец Захари Зограф.

 

Троянския манастир е дом на една от най-свещените икони на българското православие – Богородица Троеручица.